Een stukje ‘einde van de wereld’ in Noord-Scandinavië

Francine Pelzers (55) en haar man John uit Heerlen reisden in september drie weken met hun eigen auto
door het noorden van Scandinavië.

“Alleen al het rondrijden was een attractie op zich. De route, met al dat bos in Finland en het ruigere landschap naar het noorden toe, is geweldig. En met de invallende herfst zie je de prachtigste kleuren. Het geel van de berken, het rood van de mossen. Er is nauwelijks verkeer, dus je kunt rustig even stilstaan op de weg om een kudde rendieren te bewonderen. Op de Lofoten rijd je over kleine bruggen, de ene nog origineler dan de andere, naar het volgende dorpje. De combinatie van die kleine eilandjes en ruige bergen is heel bijzonder.”

De Noordkaap

“De Noordkaap stond al even op ons verlanglijstje. Toen we daar aankwamen en naar het uitkijkpunt liepen, bleek dat we de enigen waren. Zo hadden we dat stukje ‘einde van de wereld’ helemaal voor onszelf. Ook het noorderlicht hebben we gezien. Je kent het van foto’s, maar de echte ervaring is onvergetelijk. En zelfs al krijg je het noorderlicht niet te zien, de sterrenhemel op een onbewolkte avond is sowieso overweldigend.”

Ideaal weer

“Het weer was ideaal. Geen muggen meer, maar wel warm genoeg om ’s middags met een drankje op het terras van ons huisje te zitten. Mijn winterjas is de koffer niet uitgekomen. Die huisjes hadden trouwens altijd een sauna. We zijn niet zulke saunagangers, maar hier konden we er goed aan wennen.”

Lapland

“Als je in het arctische noorden bent, moet je natuurlijk de koningskrab en de trekzalm geprobeerd hebben. Met als toetje een parfait met gele bosbraam, die daar in het wild groeit. Heerlijk. In Lapland hebben we kennisgemaakt met de manier van leven van de Sami, de van oorsprong nomadische bevolking die grotendeels van de rendierhouderij leeft. Mooi om te zien dat ze, hoewel ze met de tijd meegaan, nog heel dicht bij de natuur leven.”

Toen we weer terug in Nederland waren, misten we de ruimte en rust van Scandinavië. Het was echt even omschakelen

Ontdek ook de nazomer in het noorden van Scandinavië. Met de reizen van Voigt Travel ben je in drie uur vliegen al op de poolcirkel en kan het Arctisch avontuur beginnen! Meer informatie: www.voigt-travel.nl