In Brabant ligt een winterse wandeling altijd om de hoek

Evelien Oerlemans I instagram.com/fotografille

Muts op, wandelschoenen aan: voor een frisse neus hoef je in Brabant nooit ver weg. Met gloeiende wangen genieten van de natuur in winterrust, vol bevroren vennen en stille heidevelden. Laat je inspireren door de verborgen parels waar je de ruimte krijgt om volop te ontdekken en ontspannen.

Check voordat je de deur uitgaat de Brabantse Druktemeter op visitbrabant.com. Zo weet je precies wat de actuele drukte is en kun je je plannen daar last-minute op aanpassen.

Een park vol contrasten

In het uiterste zuidwesten van Brabant herbergt de provincie een uniek nationaal park dat beide kanten van de landsgrens beslaat, namelijk Grenspark Kalmthoutse Heide. De rondwandeling in het natuurgebied, te herkennen aan bordjes met daarop een mier, voert je over Nederlands grondgebied dwars door het afwisselende landschap van heide, vennen, stuifduinen en bos. Dit deel van het grenspark staat bekend om de grote naaldbossen, wat een prachtig groene wandeling oplevert, ook in hartje winter.

1ste Verdelingsweg 6 | 4645 RT Putte

boom
Thijs van Menen I instagram.com/thijs_vanmenen
Thijs van Menen I instagram.com/thijs_vanmenen
Heide
Thijs van Menen I instagram.com/thijs_vanmenen

Wandelen in een openluchtmuseum?

Dat kan op Landgoed de Utrecht in de Brabantse Kempen. Grafisch kunstenaar Andreas Schotel was dol op de Kempen en liet zich hier volop inspireren voor zijn etsen van het Brabantse boerenleven. Tegen het decor van bossen en landerijen wandel je langs levensgrote kunstwerken en sculpturen. Geniet vanaf de Flaestoren op 24 meter hoogte van het uitzicht over dit gebied en bezoek het Andreas Schotel museum, waar de route start en eindigt.

Cafe Schuttershof | Dorpsstraat 2 | 5085 EG Esbeek

Jibbe Kerstens Drone Hilvarenbeek I instagram.com/dronehilvarenbeek

Sprookjesachtig genieten

Weinig natuurgebieden lenen zich zo goed voor een winterse wandeling als de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Elk seizoen is hier een feest voor de zintuigen maar in de koude maanden trakteert de natuur je op bevroren vennen en heideveldjes waarover vorst een witte deken legt. Start je route bij Natuurpoort Groot Speijck, volg de knooppunten langs de mooiste plekjes en houd je ogen open voor reeën en ijsvogels.

Van Tienhovenlaan 4 | 5062 SK Oisterwijk

Water
Evelien Oerlemans I instagram.com/fotografille
Robert-Paul Jansen I instagram.com/robertpaul
Bos
Youri Oldenhof I instagram.com/shootless

Alsof de tijd stil is blijven staan

Wie de kou trotseert, treft op een winterse ochtend het woeste heidelandschap van de Cartierheide verstilt aan, onder rijp. Door het weidse gebied met bos en heide kabbelt het Dalems Stroompje. Reeën en hazen laten zich zo nu en dan zien. Een hoogtepunt is het vlonderpad, waarover je dwars door de heide kunt wandelen. Je kunt deze rondwandeling starten bij Natuurpoort TerSpegelt, waarvandaan voor paardenliefhebbers ook een mooie ruiterroute is uitgestippeld.

Postelseweg 88 | 5521 RD Eersel

Beest
Martien Mourits I instagram.com/martienmouritsphotography

Hier heeft de natuur het voor het zeggen

In natuurgebied De Maashorst, ten oosten van ’s-Hertogenbosch, heb je ruime keuze uit wandelroutes. Maar het mooiste is het misschien wel om vrij te struinen door dit oergebied van Brabant. Hier, in het grootste aaneengesloten natuurgebied van de provincie, heeft de natuur het voor het zeggen. Donkere bossen worden afgewisseld met stuifduinen en heidevelden waar wilde grazers als de wisent, exmoorpony en tauros wonen. De winter geeft dit stukje ongerepte natuur een extra rauw randje, wat goed te bewonderen is vanaf uitkijktoren Herperduin. Wandel een van de uitgestippelde routes of volg je eigen oerinstinct!

Natuurpoort De Kriekeput | Schaijkseweg 3A | 5373 KL Herpen

Wissent
De Maashorst - Alex Pansier I instagram.com/alexpansier

Heide gehuld in nevel

Frans Kapteijns, Brabants bekendste boswachter, nodigt je uit om via een podcast samen op pad te gaan. Terwijl je omringd wordt door bos, beekjes en heidevelden, luister je naar zijn verhaal. Kapteijns vertelt je alles over de natuur en haar wilde bewoners. Ook hier krijg je trouwens de kans om het gebied van boven te verkennen. Uitkijktoren ‘Tour de Frans’, vernoemd naar de boswachter, trakteert je op onovertroffen uitzichten over het landschap. Kom vroeg om de natuur op haar mooist te zien; met heide gehuld in nevel en dieren die langzaam ontwaken.

Parkeerplaats Burg. vd Oeverweg | Posthoornseweg | 5062 SW Oisterwijk

Robert-Paul Jansen I instagram.com/robertpaul
Heide
Renske Spijkers I instagram.com/renskespijkers

Check voor nog veel meer mooie Brabantse natuur en andere inspiratie voor een dagje uit onze website!