Leren naast een baan, het kan bij de Sloecentrale

Voor Wouter Sinke dé oplossing

Met een mbo-diploma op zak kan Wouter Sinke (21) overal aan de slag. Toch kiest hij voor een vervolgstudie aan het hbo. Niet voltijds, maar in deeltijd, zodat hij vier dagen in de week kan werken op de ICT-afdeling van de Sloecentrale in Vlissingen-Oost. “Werkervaring opdoen, je eigen geld verdienen en een studie afronden gaan prima samen.”

RITTHEM – Na zijn studie tot ICT-beheerder in Rotterdam staat Wouter voor de keuze. Gaat hij direct aan de slag, of studeert hij verder. Hij kiest voor beide. In zijn zoektocht naar een geschikt bedrijf waar hij zowel kan leren als werken, komt Wouter bij de Sloecentrale in het havengebied van Vlissingen-Oost uit. Zijn voormalig stageadres waar hij met plezier heeft gewerkt.

Eén dag in de week gaat Wouter naar school: Avans hogeschool in Breda, waar hij de hbo-opleiding Business IT & management volgt. Een vierjarige opleiding in deeltijd. Dat betekent dat hij de overige vier dagen bij de Sloecentrale werkt. “Het voordeel is dat je meteen werkervaring opdoet”, zegt Wouter. “Kies je voor voltijd, dan mis je die ervaring. Dat maakt het later lastiger bij het vinden van een baan.”

Dat hij nu meteen geld verdient, is een fijne bijkomstigheid. “Als je 21 bent, wil je toch een eigen inkomen opbouwen. Dat kan nu. Toegegeven, de combinatie van werken en leren is wel een intensieve. Het vraagt veel discipline. Niet iedereen kan dat. Het is een kwestie van je werk en studie goed plannen. Dan gaat het prima samen.”

Als ICT-er kan Wouter bijna overal aan de slag. De vraag vanuit de sector is groot. De keuze voor de Sloecentrale is een bewuste. “Bij kleinere commerciële bureaus werk je vaak voor verschillende opdrachtgevers. Dat gebeurt hier niet. Bij de centrale is het altijd maatwerk. En juist dat maakt het werkt voor mij zo uitdagend.”

Zo is Wouter nu bezig met het vernieuwen van de computers achter het toegangssysteem van de centrale. Een project dat hij zelfstandig runt. “In dit bedrijf krijg je alle ruimte. Het is bovendien een interessante werkplek, met bovengemiddelde arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen we een sportbudget en hoef je nooit met een broodtrommel naar het werk. Er wordt heel veel geregeld.”

Wat Sinke ook aanspreekt is de kleinschaligheid van het bedrijf. “Hier werken slechts 50 mensen. Dat betekent dat de lijntjes kort zijn. Het is heel persoonlijk, iedereen kent iedereen. Dat zorgt voor een goede onderlinge sfeer.” Of hij na zijn vierjarige opleiding bij de centrale blijft, weet Wouter nog niet. “Zou zomaar kunnen. In Zeeland is de ICT-sector niet groot.”

Vooralsnog richt hij zich op het afronden van zijn studie. Bij de Sloecentrale krijgt Wouter daar, als het moet, alle ruimte voor.

OUR POWER, YOUR ENERGY