‘Vette vis is goed voor de weerstand’

Passie voor paling bij Rijpelaal

In het buitengebied van Helmond ligt palingkwekerij en rokerij Rijpelaal. Het bijbehorende restaurant met terras van Rijpelaal ligt aan mooie fiets- en wandelroutes en is normaal gesproken een prachtige plek voor een pauze, met koffie en een broodje paling. Nu, in deze tijd van corona is het restaurant gesloten. Maar de winkel is open; met inachtneming van de voorschriften van het RIVM. Palingliefhebbers kunnen er zeven dagen per week veilig terecht voor een ruim assortiment aan heerlijke gerookte visproducten, waaronder palingfilet en hele gerookte paling. En via palingkopen.nl ook 24 uur per dag vanuit huis.

Eigenaar van Rijpelaal is Paul Meulendijks, een jonge ondernemer met liefde voor paling. Hij leerde het vak van zijn ouders en zit vol passie voor deze bijzondere vissoort. “Ze praten niet, dus je moet heel goed op ze letten om te zien wat er aan de hand is.. Je moet ze aanvoelen, want paling blijft een mysterieus beest, waar nog heel veel niet over bekend is. Zo zijn wetenschappers er nog steeds niet achter hoe palingen zich precies voortplanten!”

Historie

Vader en moeder Meulendijks voegden eind jaren tachtig de kweek van paling toe aan hun gemengde boerenbedrijf. Na een uitbraak van de varkenspest, eind jaren negentig, besloten ze zich helemaal op de paling te richten. Johan Meulendijks kocht de boerderij van zijn ouders aan de overkant van de straat. Daar was voldoende ruimte voor een nieuwe kwekerij, met verwerkingsruimte, rokerij en een winkel. Het bedrijf kreeg de naam Rijpelaal, genoemd naar de Rijpelberg, waar het bedrijf gevestigd is. Meulendijks senior sloeg een bron van 435 meter diep achter de kwekerij. Dit zuivere bronwater wordt gebruik voor de kweek van de palingen, in een zelf ontwikkeld, diervriendelijk kweeksysteem waarbij de palingen een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Bovendien wordt al het kweekwater gebruikt voor warmtewisseling waardoor het hele bedrijf al jaren zonder gas verwarmd kan worden.

Paviljoen en webshop

Meulendijks senior leerde begin jaren negentig palingroken bij een palingroker uit Harderwijk, bouwde zijn eigen rookkast en begon een klein winkeltje bij de kwekerij, waar hij gerookte paling verkocht. Zoon Paul hielp van jongs af aan mee in het bedrijf en leerde de kneepjes van het vak van zijn vader. In 2012 werd hij mede-eigenaar, na het afronden van zijn opleiding internationale handel.

In 2016 werd Rijpelaal flink uitgebreid om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. De Meulendijks bouwden een nieuwe loods bij hun bedrijf, waardoor er nu in totaal 64 kweekbassins zijn, met een totale capaciteit van 175 ton. Gelijktijdig met de uitbreiding van de kwekerij werd de winkel vernieuwd: er kwam een zeshoekig paviljoen met winkel en restaurant en met terras, een idee van Paul. Hij selecteert de beste palingen uit de kwekerij voor het roken en de verkoop in de winkel. “Mijn hart ligt bij paling roken en verwerken. Sinds ik helemaal in het bedrijf zit ben ik me toe gaan leggen op het verwerken en de verkoop, ook online, via onze webshop.”

Simpel en doeltreffend

De paling wordt bij Rijpelaal niet alleen diervriendelijk gekweekt, maar ook gedood, vertelt Paul Meulendijks. “In 2016 werd diervriendelijk doden verplicht, maar wij deden dat toen al een aantal jaren. De palingen krijgen een elektrisch schokje, waardoor ze bewusteloos worden. Daarna gaan ze in ijs of in warm water boven de 50 graden Celsius, waardoor ze doodgaan. Pijnloos, simpel en doeltreffend. We hebben er tien jaar ontwikkeling in gestoken, in samenwerking met de universiteit Wageningen. We verkopen de systemen ook aan collega-bedrijven.

Weerstand verhogen met vette vis

Juist nu de hele wereld zucht onder het coronavirus, is het belangrijk de weerstand goed op peil te houden om gezond te blijven. Vette vis bevat als een van de weinige voedingsmiddelen vitamine D: essentieel voor de weerstand, vertelt Paul Meulendijks. “En mocht je nog afleiding nodig hebben bij het thuiszitten: wij hebben rookoventjes te koop met handleiding, waarmee je thuis zelf paling kunt roken. Niks zo lekker als vers gerookte paling. Ook de verse paling om te roken kun je via onze webshop bestellen en thuis laten bezorgen.”

Krijg alvast inspiratie om zelf te roken via dit filmpje