Langer wachten in de zorg komt tegenwoordig steeds vaker voor. Zeker bij hulp in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Door een groeiende zorgvraag en tekort aan zorgverleners duurt het steeds langer voordat mensen er terecht kunnen. Dat gold ook voor Koen (26) die via de huisarts hulp zocht vanwege zijn energiedrankverslaving. Dankzij project Voorzorg, een gezamenlijk initiatief in de regio Noord, werd zijn behandeltraject flink verkort en kreeg zijn zelfbeeld een boost.

Al een jaar lang gaat Koen trouw elke week naar de Voorzorggroep bij hem in de buurt. Daar deelt hij zijn ervaringen en hoort hij verhalen van anderen uit de groep. Mensen die net als hij wachten op specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Koen: “Het is zo fijn dat er toch plek voor mij is bij een Voorzorggroep. Ik heb enorm veel aan de sessies en merk dat de rest dit ook ervaart. Je vindt herkenning bij elkaar. Dat maakt de groepssessies bijzonder.”

Waarom project Voorzorg helpt

Project Voorzorg in het Groningse Stadskanaal is een samenwerking tussen plaatselijke huisartsenpraktijken, verslavingszorg, GGZ, gemeente, welzijnszorg en Menzis. Met dit project helpen zij mensen die wachten op specialistische GGZ, maar voorlopig nog niet aan de beurt zijn. In het voortraject kan project Voorzorg al allerlei problemen oplossen en crises voorkomen. Deelnemers helpen elkaar. De één maakt iets mee, een ander herkent het. Deelnemers gaan het gesprek met elkaar aan, dat is helpend en helend. Ook krijgen deelnemers hulp van ervaringsdeskundigen, de GGZ en regionale zorgprofessionals. Op die manier benutten zij hun wachttijd positief en beginnen zij goed voorbereid aan hun latere GGZ-behandeling. Soms gaat het zelfs zo goed, dat verdere hulp niet eens meer nodig is.

Enorm laag zelfbeeld

Koen: “Via mijn huisarts kon ik terecht bij de Voorzorggroep. Ik wilde af van mijn energiedrankverslaving. Soms dronk ik wel 4 liter energiedrank op een dag. In de groep delen we onze ervaringen. We hebben allemaal onze eigen zorgen en problemen. Door de groepssessies heb ik veel over mezelf geleerd. Zo kwam ik erachter dat ik een enorm laag zelfbeeld heb en niet goed voor mezelf opkom. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Hier delen we vooral de dingen die wel goed gaan en focussen we ons op het positieve.”

De kracht van Voorzorg ligt in die onderlinge groepsdynamiek. Doordat Koen tijdens de groepssessies en -trainingen aan zichzelf werkt, is hij al voor de start van zijn GGZ-behandeling veel meer in balans. Dat verkort niet alleen zijn behandeltraject aanzienlijk, maar ook de wachttijden voor andere hulpzoekers.

Krachten bundelen in regio Noord

Langer wachten op zorg is een herkenbaar probleem in Groningen en de kop van Drenthe. Door de vergrijzing, het wegtrekken van jonge mensen en een tekort aan zorgverleners, zijn veranderingen in de zorg hard nodig. Ook omdat in deze regio het aantal mensen met overgewicht, dementie, beroerte en chronische aandoeningen zoals artrose groeit. Wil je in de toekomst goede zorg blijven bieden, dan moet je op een andere manier naar zorg kijken. Daar is het bundelen van krachten en samenwerking een goed voorbeeld van. Wanneer huisartsen, de GGZ, zorginstanties en gemeenten samen de schouders er onder zetten, bereik je volgens Menzis zoveel meer.

Altijd op zoek naar verbinding

Project Voorzorg is een goed voorbeeld van de juiste zorg op het juiste moment. Juist doordat alle betrokkenen optimaal samenwerken, profiteren zij van gedeelde kennis en ervaringen en ontwikkelen ze nieuwe manieren van werken. Menzis steunt trouwens in meerdere regio’s soortgelijke initiatieven. Ondersteuning die overal weer anders is, omdat elke regio zijn eigen cultuur en vraagstukken heeft. Op deze manier werk je toe naar toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen. Zo blijft zorg in de toekomst beschikbaar, lopen wachttijden niet verder op en krijgen inwoners zoals Koen de zorg die ze verdienen. Koen: “Doordat ik ondanks de lange wachttijden toch bij mij in de buurt naar de Voorzorggroep kan en volop aan mezelf werk, voel ik me stukken beter.”

Zorg voor leefkracht

Menzis werkt aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Leefkracht is de positieve kracht van gezond leven. Of je nu ziek of gezond bent, jong of oud. Juist door bewust om te gaan met je gezondheid, ga je zelf die positieve kracht ervaren. Zowel fysiek als mentaal. Voor Menzis gaat het daarbij om het het inzetten van passende zorg die inzet op gezondheid, het verbeteren van kwaliteit van leven en het voorkomen van zwaardere zorg. Dat kan ook door zorg slimmer te organiseren. Daar is project Voorzorg een goed voorbeeld van. Voor Menzis is dit dé manier om samen leefkrachtiger te worden en de zorg beter en bereikbaar te maken voor iedereen. En voor Koen? Voor hem is het een mooie opstap naar een gezonder leven.

Meer weten over leefkracht? Kijk op menzis.nl en ontdek welke hulp er is.