ONTDEK VEELZIJDIG KROATIË

5 °C

Beli Cres, Goran Razic, CNTB

Op slechts 2 uur vliegen, of 1.300 km rijden, ben je al in het zonnige Kroatië. Dat een relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is iets wat je niet vaak ziet. Het is geen wonder dat zo’n veelzijdig land ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Of je nu houdt van een zonnige relaxvakantie, liever gaat eilandhoppen of kiest voor een citytrip, in Kroatië kan het allemaal.

Meer dan 1000 zonovergoten eilanden

Voor de kust van Kroatië liggen meer dan 1000 eilanden. De meesten liggen in het noordoosten van de Adriatische Zee, maar eigenlijk liggen de eilanden verspreid langs de hele kust van Kroatië. Eilandhoppen tussen de verschillende eilanden is vrij eenvoudig. Vanuit de steden en kleinere havenplaatsen gaan namelijk 365 dagen per jaar ferry’s. Ook zijn sommige Kroatische eilanden met het vasteland verbonden door een brug zoals Krk, Murter en Pag. Dit maakt Kroatië tot de ideale uitvalsbasis voor een zonnige vakantie met avontuurlijk eilandhoppen.

Haven van Hvar, Luka Esenko, CNTB

Een echte aanrader is het eiland Hvar. Hvar kent de meeste zonuren van heel Europa en bereik je gemakkelijk met de ferry vanuit Split. Naast zon vind je op Hvar het hoogste aantal culturele erfgoederen. In de oudste stad van Kroatië, Stari Grad, struikel je dan ook over de geschiedenis en monumenten.

Vanuit Hvar reis je gemakkelijk door naar bovenliggend eiland Brač, of ga juist zuidelijker en breng een bezoek aan een van de grootste eilanden van Kroatie, genaamd Korčula. Korčula staat vooral bekend om zijn wijn en overal vind je dan ook wijngaarden op het eiland.

Paradijselijke stranden

Met een kustlijn van maar liefst 6.000 kilometer vind je in Kroatië tal van prachtige stranden. Een van de meest bijzondere is Zlatni Rat op het eiland Brač. Dit strand loopt als een landtong bijna een halve kilometer recht in zee en verandert voortdurend van vorm onder invloed van de golven en de zeestroming. Ook het Stiniva strand op het eiland Vis is een verborgen parel, en eerder uitgeroepen tot ‘beste strand van Europa’. Je moet wel enige moeite doen om op dit strand te komen, het ligt namelijk verstopt tussen hoge rotswanden en je bereikt het na een afdaling van 20 minuten. Maar zodra je hier bent, zul je begrijpen waarom deze plek eerder tot het beste strand is verkozen.

Stiniva strand, Aleksandar Gospic, CNTB

Ga op citytrip naar Zagreb

Een bezoek aan de hoofdstad Zagreb mag zeker niet ontbreken wanneer je in Kroatië bent. Zagreb wordt gerekend tot één van de oudste steden van Midden-Europa en bestaat uit een boven- en benedenstad. De benedenstad is jonger en drukker en er zijn vele bijzondere musea te vinden zoals het Museum of illusions.

Zagreb, Ivo Biocina, CNTB

In de middeleeuwse bovenstad kun je heerlijk ronddwalen langs vele monumenten. Wandel via de Stenen Poort (Kamenita Vrata) het centrum in, bekijk de opvallende Markuskerk, de toren Lotrscak en koop een kaartje voor het Museum of Broken Relationships.

Leuk weetje

Zagreb is middeleeuws en modern tegelijk, maar houdt tradities graag in ere. Zo worden nog dagelijks de straatlantaarns in het oude centrum met de hand aangestoken door lantaarnopstekers.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden wat Kroatië nog meer te bieden heeft?