Genua
48 uur in
Onontdekt Europa
7 °C
Het is de stad van pasta pesto en Cristoffel Columbus. Een rauwe havenstad waar je slaapt onder de fresco’s, en eindeloos kunt verdwalen in de smalle stegen van het centro storico. Die stegen zijn soms zo smal, dat taxi’s er niet kunnen komen en Google maps het voor gezien houdt. Maar wie durft, ontdekt het best bewaarde geheim van Italië.
Zaterdag 9.00 uur
De kunst van het Italiaans ontbijten
Ontbijt als de Italianen: staand aan de banco van de lokale bar met koffie. Iets lekkers erbij? Genua heeft tientallen historische pasticceria. Ik kies voor Tagliafico aan de Via Galata. De bar zit pal tegenover de ingang van de overdekte markt, waar ze verse pesto verkopen en gnocchi in alle kleuren van de regenboog.
Zaterdag 10.00 uur
Botteghe Storiche van de Maddalena-buurt
Zaterdag is de dag om te winkelen, want op zondag is alles dicht. In de Via Roma vind je alle grote modehuizen. Veel leuker is het om te struinen door de smalle stegen van de Maddalena-buurt, waar je de botteghe storiche ofwel de kleine historische winkels vindt. Zoals snoepwinkel Profumo waar ze gesuikerd fruit verkopen en de oh zo stoffige, maar leuke hoedenwinkel in de Via Luccoli. Je vindt er ook jonge, hippe boetieks met vintage kleding en brocante zoals Almanacco en Bachelite (Via Macelli di Soziglia 39/R en 26/R) en Man and the City (Vico della Casana 28/R). In de Via Garibaldi vind je de mooiste designconceptstore van Genua. De naam is meteen het adres: Via Garibaldi 12.
Zaterdag 12.00 uur
Fritto en focaccia
Overal worden grote stukken focaccia, ofwel plat brood met olie, en farinata, een dunne pizza van kikkererwtenmeel verkocht. De beroemdste bakker is Focaccia e Dintorni in Via di Canneto il Curto 54. Bij Friggitoria Carega (een adres dat je niet mag missen!) in de Via di Sottoripa 113/R, eet je gefrituurde courgettebloemen en ansjovis.



Zaterdag 15.00 uur
Stad van Columbus
Het standbeeld van Genua’s bekendste inwoner Columbus staat voor Stazione dei Principe. Ook kun je zijn geboortehuis bezoeken, net buiten de stadspoort Porta Soprana.
Zaterdag 17.00 uur
Piazza delle Erbe
De ultieme plek voor een aperitief zijn de terrassen aan de Piazza delle Erbe. Bij Libreria di Piazza delle Erbe, een café in een voormalig boekwinkel, ontdek ik het boek ‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer in de etalage. De Nederlandse schrijver woont in Genua, en schreef met deze roman een lofzang op de stad. Leuk om te lezen voor je die kant op gaat.
Zaterdag 17.00 uur
Stokvis en zee-egel ravioli
Reserveer voor het diner een tafel bij Osteria Migone, direct naast de San Matteo kerk. Bestel de baccalà, ofwel stokvis met truffel, of ravioli met zee-egel.
Zondag 09.00 uur
Ontbijten naast de kathedraal
Ik ontbijt bij de bar op de Piazza Duomo. Een simpel barretje zoals je er honderden hebt in de stad. Vanaf het terras heb ik mooi zicht op de kerkgangers, die de grote kathedraal binnenstromen voor de mis.

Zondag 10.00 uur
De haven als visitekaartje
De haven werd enkele jaren geleden opnieuw ingericht door de beroemde architect Renzo Piano. Van een verloederd stadsdeel is het nu juist het visitekaartje van Genua geworden. Je kunt er flaneren onder de hoge palmen, een kijkje nemen in het nieuwe zeeaquarium en alles over het roemruchte piratenverleden van Genua ontdekken in het Galata Museo del Mare. Behoefte aan verkoeling? Aan het einde van de kade ligt een drijvend zwembad met zonneterras.
Zondag 12.00 uur
Het lekkerste van Italië in één winkel!
Eveneens aan de oude haven, zit een groot filiaal van Eataly. Een geweldige delicatessenmarkt met foodcourt waar ze uitsluitend Italiaanse specialiteiten vanuit het hele land verkopen. Leuk voor lekkere souvenirs en voor de lunch!
Zondag 15.00 uur
Het witte en het rode paleis
De mooiste straat van Genua is de Via Garibaldi, vol 16e-eeuwse paleizen. Het Palazzo Rosso, Palazzo Biancho en het Palazzo Doria Tursi zijn musea.



Zondag 19.00 uur
Pasta Pesto aan de haven
Een bezoek aan Genua is niet compleet zonder dat je een bord pasta pesto gegeten hebt. Ik eet het bij Vico Palla, een osteria bij de oude haven. Reserveren is hier lastig, dus sluit gewoon aan in de rij voor een tafeltje. De pesto wordt geserveerd met mandilli, een soort grof gesneden stukken lasagna. Het geheim voor de pestosaus: gebruik alleen de kleine bladeren van de basilicumplant uit de regio Pra, noordelijk van Genua. Tja, dat wordt lastig als je dit thuis wil namaken. osteriadivicopalla.com

KLM vliegt vijf keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Genua. Kijk voor meer informatie over vluchten, tijden en prijzen op www.klm.nl
Het AD maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën onder andere om je een optimale gebruikerservarig te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en deze informatie toevoegen aan bezoekersprofielen. Cookies kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen die aansluiten op jouw interesses. Het AD deelt de informatie die zij verkrijgt middels het gebruik van cookies en vergelijkbare technieken, in een samenwerking met KLM Nederland.