Beste tennissers én rolstoeltennissers van de wereld in Ahoy

‘DEZELFDE AMBITIE VERDIENT HETZELFDE PODIUM’

Van 5 tot en met 13 februari vindt het ABN AMRO World Tennis Tournament en het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament plaats in Rotterdam Ahoy. Een toernooi waar spelers van wereldklasse naartoe leven. Zes hoofdrolspelers van het toernooi vertellen over hun ambities, tegenslagen, euforische momenten en over hun absolute wil om het vandaag beter te doen dan gisteren.

Ze zijn na een glorieuze tenniscarrière inmiddels al jarenlang de trotse toernooidirecteuren. Zevenvoudig Paralympisch kampioene Esther Vergeer en voormalig Wimbledon-kampioen Richard Krajicek weten niet beter dan dat het toernooi voor tennis en rolstoeltennis op hetzelfde moment wordt gehouden in Rotterdam Ahoy. “Toch is dat internationaal gezien zeker niet vanzelfsprekend”, zegt Esther Vergeer. Vergeer: “Naast de vier Grand Slams is dit het enige ATP-toernooi waar het tennis- en rolstoeltennistoernooi op deze manier zijn geïntegreerd. Alle deelnemers slapen in hetzelfde hotel, hebben toegang tot dezelfde trainingsfaciliteiten en de players lounge, en van alle wedstrijden zijn kwalitatief goede livestreams beschikbaar. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn.”

Gelijke kansen
Dat gevoel van trots overheerst ook bij Richard Krajicek. “Wij kunnen aan onze fans in Rotterdam Ahoy de beste tennissers én rolstoeltennissers van de wereld laten zien, hoe mooi is dat?” Zowel Vergeer als Krajicek brengen de leuzen ‘gelijke kansen voor iedereen’ en ‘dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium’ ook op een andere manier in de praktijk: ze hebben beiden een eigen Foundation die kinderen met een handicap of in een achterstandssituatie de kans biedt zichzelf te ontwikkelen. Krajicek: “Niet iedere sporter hoeft de beste te worden, maar iedereen moet zich maatschappelijk wel kunnen verbeteren, het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Drive
Dat laatste, de ambitie om jezelf te verbeteren, zit in het DNA van de topsporter en in het DNA van het hele evenement, constateren de toernooidirecteuren. Krajicek: “Wij zijn achter de schermen voortdurend bezig met het zoeken naar innovaties, kijken waar het nog beter kan. Wij willen geen trendvolger, maar trendsetter zijn. Vorig jaar hadden we de primeur van electronic line-calling. Een uitkomst, omdat er geen lijnrechters op de baan mochten vanwege de coronacrisis.”

Lyrisch
Dat geldt ook voor het rolstoeltoernooi, waar nog best iets te winnen is, aldus Vergeer. “Het is goed dat we een podium bieden aan rolstoeltennis, maar dat is nu alleen nog voor mannen. Dus als je het over gelijke kansen hebt, dan zou het toevoegen van vrouwen aan het rolstoeltoernooi een mooie volgende stap zijn.” Vergeer ziet vooral veel waardering voor de inclusiviteit en de professionaliteit die dit toernooi in Rotterdam Ahoy uitstraalt. “Voor de vaste bezoeker is het misschien vanzelfsprekend dat het tennis- en rolstoeltennistoernooi volledig geïntegreerd is, maar spelers weten dat het nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Lees het complete interview met Richard Krajicek & Esther Vergeer in Mezza van 29 januari

Bekijk de video van Botic van de Zandschulp & Tom Egberink en lees ook het duo-interview van Botic van de Zandsculp & Tom Egberink en Maikel Scheffers & Wesley Koolhof op deze pagina

Topsport is verrassend universeel

BEWIJSDRANG NA MOEILIJK EN SPRANKELEND TENNISJAAR

Als topsporter hebben ze er allebei mee te maken: elke dag buffelen, ‘gek’ van het spelletje, twijfels, diepe teleurstellingen en opperste euforie. Want, of je nu Djokovic, Medvedev, Tsitsipás, Van de Zandschulp of Egberink heet: je moet ermee zien te dealen. Ook de gesprekken daarover zijn universeel, zegt Egberink: in geen enkele carrière is het alle dagen feest.

Tennisser Botic van de Zandschulp (26) denderde – onder meer door het bereiken van de kwartfinale tijdens de US Open – de top-100 van de wereld binnen. Rolstoeltennisser Tom Egberink (29) won op de Paralympische Spelen brons in dubbelspel en zilver in enkelspel. Samen praten ze over hun liefde voor de sport.

Egberink en Van de Zandschulp trainen vaak tegelijkertijd in hetzelfde trainingscentrum. “Van de Zandschulp traint als een beest”, zegt Egberink. “Ik vind het mooi om te zien dat alles op een gegeven moment op z’n plaats valt, als je maar in jezelf blijft geloven.” Voor het grote publiek was de opmars van Van de Zandschulp afgelopen jaar wellicht een verrassing, maar Egberink zag het wel aankomen. “Hij heeft er jarenlang kneiterhard voor gewerkt.”

Van de Zandschulp zegt: “We komen elkaar vaak tegen in het krachthonk en dan maken we regelmatig een praatje. Het valt me op dat de rolstoeltennissers veel trainingsuren maken. En terwijl tennissers, ondanks corona nog best veel toernooien konden spelen, lagen de toernooien bij de rolstoeltennissers maandenlang helemaal stil. Dat lijkt me qua motivatie lastig.”

Liefde voor tennis
Moeilijk was het ook, erkent Egberink, die in zijn carrière veel tegenslagen moest overwinnen. Hij werd diverse keren aan zijn elleboog geopereerd, gevolgd door maandenlange revalidaties. Zijn liefde voor tennis en de steun van zijn achterban hielpen hem er altijd doorheen. De ultieme beloning, in de vorm van twee Paralympische medailles, volgde in Tokio. Egberink: “Ik ben na het winnen van de medailles bedolven onder de reacties. Mooi dat zó veel mensen me volgen. Rolstoeltennis is nog relatief onbekend en we krijgen minder media-aandacht en prijzengeld dan de tennissers.” Egberink hoopt daarom dat de media-aandacht voor het rolstoeltennis zal toenemen de komende jaren. Een toernooi als het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy draagt daartoe bij.

Goed jaar
Niet voor iedereen was het een goed jaar, maar op deze spelers waren de schijnwerpers nadrukkelijk gericht. Ze kijken nu vooral uit naar dit toernooi. Van de Zandschulp: “Ook volgens de buitenlandse tennissers is dit het beste indoor tennistoernooi op de ATP Tour. En dat geldt voor de rolstoeltennissers ook. Ik vind het mooi dat beide toernooien hier volledig samengaan. We trainen allebei heel hard, dus beide toernooien verdienen deze aandacht en zo’n mooi podium.”

Op dat podium wil Egberink graag wat bewijzen, bijvoorbeeld dat zijn Paralympische medailles in Tokio geen toeval zijn. Verder voelt hij zich, meer dan ooit, ambassadeur voor het rolstoeltennis. Egberink: “Ik heb van m’n hobby mijn beroep kunnen maken en sport heeft me veel gebracht. Daarom doe ik ook graag mee aan clinics of activiteiten die rolstoeltennis bekender maken. Ik wil iedereen laten zien: ook als je een handicap hebt, kun je opbloeien door te gaan sporten.”

Lees het complete interview met Botic van de Zandschulp & Tom Egberink in Mezza van 5 februari

Bekijk de video van Botic van de Zandschulp & Tom Egberink en lees ook het duo-interview van Richard Krajicek & Esther Vergeer en Maikel Scheffers & Wesley Koolhof op deze pagina

Maikel Scheffers en Wesley Koolhof: tennis is een teamsport

QUA INCLUSIVITEIT IN HET TENNIS IS ER NOG WERK AAN DE WINKEL

Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium. Dat kan tennisser Wesley Koolhof (32) beamen. De dubbelspecialist, die in 2017 op het ABN AMRO World Tennis Tournament de finale haalde met Matwé Middelkoop, is zelfs vrij duidelijk: “De rolstoeltennissers trainen harder dan wij. Ze maken meer trainingsuren op de baan.” Hij klinkt resoluut. En Koolhof kan het weten, want ook hij ziet de rolstoeltennissers geregeld bij het Nationaal Trainings Centrum in Amstelveen. Wat Koolhof betreft is er qua inclusiviteit in het tennis nog werk aan de winkel. “Ik vind het ontzettend goed dat de twee toernooien in Rotterdam Ahoy al jarenlang zijn geïntegreerd. Maar als je het hebt over gelijke kansen en integratie, zou dit bij veel meer toernooien navolging verdienen.”

Samen trainen, lachen en huilen
Maikel Scheffers (39) is net als Wesley Koolhof dubbelspecialist, maar dan in het rolstoeltennis. Een gemiddelde ‘werkdag’ bestaat voor hem uit zo’n 5,5 uur trainen, waarvan 4 uur baantraining en voor de rest nog krachttraining en yoga. Daar komt verzorging en rusten nog bij. Maar Scheffers, die de A-status van NOC*NSF heeft, klaagt niet. Integendeel: “Ik voel me nog steeds gezegend dat ik dit mag doen. Wij trainen elke dag samen met de beste rolstoeltennissers van Nederland, maken elkaar elke dag beter, lachen samen, huilen samen en steunen elkaar. In de meeste landen trainen rolstoeltennissers vooral individueel, vaak ook omdat de afstanden te groot zijn.”

Tennisfeestje
Daarbij beschouwt hij het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament als een ongekend jaarlijks tennisfeest. “Ik vind het zó fantastisch dat ABN AMRO ons toernooi heeft opgericht, met al het bestaande toernooi bij elkaar heeft gebracht en de organisatie ervan als vanzelfsprekend beschouwt. Dit is een staaltje inclusiviteit waar veel organisaties nog iets van kunnen leren. Natuurlijk zijn er altijd discussies of het nóg beter kan. Maar laten we vooral kijken naar wat er wél is bereikt en dat is geweldig.”

Lees het complete interview met Maikel Scheffers & Wesley Koolhof in Mezza van 12 februari

Bekijk de video van Botic van de Zandschulp & Tom Egberink en lees ook het duo-interview van Richard Krajicek & Esther Vergeer en Botic van de Zandschulp & Tom Egberink op deze pagina

Tekst: Leo van Marrewijk
Fotografie: Mark Engelen

In de wereld van gelijke kansen moeten we sneller stappen maken. Zoals in de tennissport. Daarom zijn wij hoofdsponsor van het ABN AMRO World Tennis Tournament én oprichter van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. Want dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium. Kijk wat we nog meer doen om gelijke kansen te versnellen op abnamro.nl/sponsoringversnelt