Ben jij gek op koffie met melkrecepten? De Barista Creations capsules zijn speciaal ontwikkeld om perfect samen te gaan met melk. Ben je nieuwsgierig en wil je aan de slag? Scroll dan naar beneden en lees hoe je de perfecte Cappuccino met havermelk maakt.

Of ga naar de andere hoofdstukken en ontdek hoe je een heerlijke Pumpkin Spice Latte of Cortado maakt.

Klik hier om direct naar het koffierecept van de Cappuccino met havermelk te gaan.

Scuro

Het geheim van een gedroomde Cappuccino schuilt in de symbiose tussen koffie en melk. ‘Door verschillende testen heeft Nespresso ontdekt hoe je de ideale smaakbalans bereikt tussen een koffieblend in combinatie met melk. Resultaat van dit onderzoek zijn de Barista Creations’, aldus koffie-expert Vivianne van Weele. Bij de ontwikkeling van de Scuro-capsule is er meegekeken over de schouders van koffiemeesters in Melbourne, die bekend staan om hun robuuste en tegelijkertijd uitgebalanceerde koffies. ‘Zij kunnen als geen ander dat gebrande karakter van de koffie perfect combineren met de romige structuur van melk’, aldus Van Weele.
‘Een klassieke Cappuccino is gemaakt met koemelk, maar de gebrande tonen van de Scuro gaan juist ook heel goed samen met havermelk. Dan komen de graan- en nootachtige tonen naar voren die in de koffie verstopt zitten.’

Cappuccino

De Scuro smaakt het lekkerst als Cappuccino. Bereid de koffie met koemelk of een plantaardig alternatief zoals haver-, kokos- of sojamelk.

Bereiding Cappuccino:
1. Bereidingstijd: anderhalve minuut
2. Zet de Scuro als ristretto (25 ml koffie)
3. Schenk hier 60 ml opgeschuimde melk overheen

Tip voor het opschuimen van melk:
Voor mooie melkschuim gebruik je koude melk op een temperatuur van 4-6°C. De Aeroccino melkopschuimer verwarmt de melk vervolgens tot een temperatuur van 65-70°C.

Zorg dat je de schuimer niet te vol schenkt en laat het deksel eraf; dan kan de warmte ontsnappen en kun je hem langer laten draaien voor een steviger schuim.

Wist je dat…
de naam Cappuccino oorspronkelijk komt van de Weense ‘Kapuziner Kaffee’? Wenen kent namelijk een diepgaande koffietraditie en wordt daarom ook wel de koffiehoofdstad van Europa genoemd.

Bij een Cappuccino met havermelk hoort iets met granen en kokos, vindt tv-kok Roberta Pagnier. Zij bedacht drie bijpassende recepten voor kokosmakronen, allemaal subtiel van smaak en makkelijk te bereiden.

Een kokosmakron

Kokosmakronen met maar 2 ingrediënten

Ingrediënten voor circa 9 stuks:
200 gr geraspte kokos
200 gr gecondenseerde melk

Extra nodig: bakpapier, ijsschep

Recept

Basisrecept:
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de geraspte kokos met de gecondenseerde melk en roer goed door. Maak hoopjes met een ijsschep en leg op het bakpapier.
Bak de kokosmakronen in circa 12-14 minuten gaar.

Variatietips:
(Alle onderstaande vullingen kun je ook gewoon kopen in de winkel)

Kokosmakronen met dulce de leche:
1 blikje gecondenseerde melk, 397 gr
Zet het blikje zonder papierwikkel, in een grote pan. Vul met koud water en zorg dat het blikje onder water staat. Breng het water rustig aan de kook en laat dan 3 uur zachtjes koken. Draai halverwege het blikje een keer om met een tang. Zorg dat het steeds ruim onder water staat.
Haal het blikje na 3 uur uit het water en laat helemaal afkoelen.
Vul de makronen met een theelepel dulce de leche voordat je ze afbakt.
De rest van de ‘karamel’ is in een schone pot met deksel in de koelkast wekenlang houdbaar.

Kokosmakronen met lemon curd:
2 citroenen, rasp en sap
150 gr boter
125 gr fijne kristalsuiker
2 eieren

Breng een laagje water in een pan aan de kook en zet daarop een vuurvaste kom. De onderkant van de kom mag het water niet raken. Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in de kom en laat smelten terwijl je roert.

Haal het citroensap door een fijn zeefje om het te ontdoen van pitjes of vliesjes. Giet het citroensap ook erdoor.
Klop ondertussen in een andere kom de eieren en de suiker met een garde.

Haal het citroen-botermengsel van het vuur en voeg al roerende toe aan de geklopte eieren.
Veeg de pan schoon en schenk het mengsel er dan weer in terug. Breng de lemon curd op laag vuur tegen de kook aan (let op, het mag niet koken!) en blijf net zo lang roeren tot de curd zo dik is als vla.

Schenk de lemon curd in een schone kom of pot en laat goed afkoelen.
Vul de makronen met een theelepel lemon curd voordat je ze afbakt.
De rest van de frisse lemon curd is in een schone pot met deksel een week houdbaar in de koelkast.

Kokosmakronen met chocolade:
Een paar blokjes pure chocolade
Vul de makronen met een blokje chocolade voordat je ze afbakt, of smelt de chocolade au bain-marie en dip de onderkant van de afgebakken makronen in de gesmolten chocolade. Laat deze vervolgens op hun kop afkoelen.

Ontdek meer over koffie

Smaakt dit naar meer? Wil je bijvoorbeeld ook weten hoe je een perfecte Spaanse Cortado met kruidige brownies of een Pumpkin Spice Latte bereidt? Bekijk de video’s hieronder. En op de website van Nespresso staan nog meer koffie met melkrecepten.