Ben jij gek op koffie met melkrecepten? De Barista Creations capsules zijn speciaal ontwikkeld om perfect samen te gaan met melk. Ben je nieuwsgierig en wil je aan de slag? Scroll dan naar beneden en lees hoe je de perfecte Pumpkin Spice Latte maakt.

Of ga naar de andere hoofdstukken en ontdek hoe je een heerlijke Cortado of Cappuccino met havermelk maakt.

Klik hier om direct naar het koffierecept van de Pumpkin Spice Latte te gaan.

Chiaro

Uit onderzoek blijkt dat van alle Nederlandse koffiedrinkers de helft z’n koffie het liefst met melk drinkt. Niet alle soorten koffie gaan goed met melk samen. Daarom heeft Nespresso speciaal de Barista Creations ontwikkeld: drie zorgvuldig samengestelde blends die aan de basis liggen voor heerlijke koffie met melkrecepten. De populaire Latte Macchiato kun je maken met de Chiaro-capsule. De Chiaro bevat een blend van Arabica-bonen uit Kenia en Indonesië en is gebaseerd op koffies van de barista’s uit New York: grootmeesters en -meesteressen in de melkkoffie. ‘De barista’s daar staan bekend om het licht roosteren van hun koffie’, aldus koffie-expert Vivianne van Weele. ‘Zij weten hoe soepel en elegant gebrande koffies worden als je er melk aan toevoegt. Als je de Chiaro zwart zou drinken, dan is hij best wel fruitig, maar in combinatie met melk wordt fruitig juist zoet. Er komen dan ook hints van karamel en biscuit vrij.’

Latte macchiato

De Chiaro smaakt fantastisch als latte macchiato. Dit kan met koemelk of je favoriete plantaardige alternatief: haver-, kokos- of sojamelk. Amandelmelk schuimt niet, maar leent zich wel goed voor een Caffè Latte.

Bereiding Latte Macchiato
Bereidingstijd: 2.45 minuten
1. Zet de Chiaro als Espresso (40 ml koffie)
2. Schenk 150 ml melkschuim in een glas
3. Laat een halve minuut staan en voeg daarna de espresso toe. Zo krijg je die mooie gelaagdheid van een Latte Macchiato. Deze laatste tip geldt ook voor een Caffè Latte

Tv-kok Roberta Pagnier moet bij het proeven van de Chiaro meteen aan Brooklyn denken, waar de kruidige Pumpkin Spice Latte’s standaard op alle koffiemenu’s staan. Ze bedacht een recept voor deze Amerikaanse variant op de Latte Macchiato.

Pumpkin Spice Latte met kardemom en ahornsiroop

Ingrediënten voor 2 personen:
1 kleine bolpompoen, geschild en in blokjes gesneden
1 tl kaneel
½ tl gemalen gember
Snufje gemalen kruidnagel
Snufje gemalen nootmuskaat
500 ml volle melk
300 gr pompoen
2 el ahornsiroop
2 el vanille extract
3x Chiaro capsule
½ tl kardemompoeder

Eventueel voor extra garnering: geklopte slagroom, karamelsaus en een kaneelstokje

Recept

Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de blokjes pompoen circa 30 minuten in de oven. Pureer de nog warm geroosterde pompoen met een staafmixer en zeef de massa zodat je een fijne, een tikje dunne puree krijgt. Voeg desnoods een scheutje water toe. De rest van de pompoenpuree kun je aan paar dagen in de koelkast afgedekt bewaren. Laat deze wel eerst goed afkoelen.

Meng de kruiden: kaneel, gember, kruidnagel en de nootmuskaat. Verwarm de melk samen met twee flinke eetlepels pompoenpuree en de ahornsiroop op middelhoog vuur. Blijf roeren totdat het bijna kookt, hou het kort tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en roer er de vanille en 1 theelepel van de kruiden door.

Giet het mengsel in een blender en mix op de hoogste stand tot de melk lekker luchtig is.

Meng de hete Espresso met de kardemom. Giet de koffie erbij vanaf de zijkant, zodat de melk mooi luchtig blijft.
Serveer met geklopte slagroom, wat karamelsaus, een kaneelstokje en een snufje extra kruiden.

Wist je dat…
je jouw eigen signature Latte of Cappuccino kan creëren door een beetje koffiesiroop, kaneel of kardemom toe te voegen tijdens het opschuimen van de melk?

Ontdek meer over koffie

Wil je ook weten hoe je een sublieme Cortado met overheerlijke brownies of een Cappuccino met havermelk en kokosmakronen bereidt? Bekijk de video’s hieronder. En kijk op de website van Nespresso voor meer koffie met melkrecepten.